Het karakteristieke ontwerp van deze eigentijdse woning is de vertaling van de wens, waarbij de vraag werd gesteld of het mogelijk is om in een Vlaamse schuur te wonen. Deze vraag hebben we beantwoord door een transparante indeling te ontwerpen dat wordt omsloten door een speelse vorm van de gevels, waarbij de opvallende uiterlijke elementen als de rietenkap en gevelbekleding kenmerkende verwijzingen zijn richting een Vlaamse schuur.

De ruimtes zijn transparant ingedeeld en worden gevormd door een centraal gelegen blok dat o.a. voorzien is van de keuken, badkamer, toilet en berging. Dit blok omvat ook de trap naar de bovengelegen etage met 2 slaapkamers en een wasruimte. Tevens is hierbij een trap richting een verlaagd niveau gepositioneerd dat toegang geeft tot nog slaapkamer met badkamer en de sportkamer met aansluitend de technische ruimte.

De reden voor dit verlaagd niveau is ontstaan vanwege de eisen aan m2 die gesteld worden op locatie. Voor ons wat het van belang dat de Vlaamse schuur niet te hoog en te groot zou worden, waardoor het een bescheiden stempel op het perceel blijft. De hellingbaan voorzien van planten en trappen vormt zodoende een interessante passage dat een verbindingsstuk is tussen het woonhuis en de tuin. Hierdoor blijft het aanblik van de woning bescheiden en wordt versterkt door de kenmerkende verlaagde dakgrens van riet.

De zichtbare houten gebinten constructie draagt het deken van riet. Dit verlaagd deken van riet is in het ontwerp opgetild op de plekken waar dit benodigd was om de verbinding richting de tuin en het landschap te creëren. Deze wisselwerking van open en gesloten delen heeft uiteindelijk de speelse gevel gevormd.

« of 4 »

Binnen de grootschalige transformatie van een karakteristiek agrarisch bedrijf in Denemarken, hebben we onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om binnen de bestaande typologie van het boerenbedrijf verschillende nieuwe functies te plaatsen om de interactie en transparantie richting de omgeving te vergroten. Dit hebben we onder meer gedaan door verschillende appartementen te ontwerpen, een opstel plaats voor kampeerders te realiseren en een plan gemaakt voor de aanleg van een grote recreatievijver midden in de natuurlijke omgeving.

Door de samen geklonterde bebouwing deels te verwijderen, ontstaat er een transparante binnenplaats dat dienst zal gaan doen als centraal punt van het perceel. De schuur die zodoende los komt hebben we getransformeerd tot appartement met gezamenlijke ruime overkapping. Door repeterende boog sparingen in de gevels te maken ontstaat er een rustig, tijdloze impressie van de oude schuur waarbij de typologie en de constructie behouden blijven. Op deze manier opent het gebouw zich aan de ene kant richting de centrale binnenplaats en aan de andere kant richting de natuurlijke omgeving.

Ook hebben we de grote loods opgedeeld en deze voorzien van een maisonnette appartement met garage. Ook bij het ontwerp van de maisonnette hebben we gekeken om de aansluiting met het binnenhof te zoeken door een grote glazen pui aan de voorzijde te plaatsen. Deze zorgt, tezamen met de overige puien bij het terras voor de benodigde zichtlijnen richting het natuurlijk landschap.

« of 4 »

De nieuwbouw woning in Haaren kenmerkt zich door zijn robuuste voetprint, maar tevens landelijke charme waarmee het zich verweeft met het omliggende landschap. De woning is een knipoog naar de oorspronkelijke woning dat qua vorm en materiaalgebruik overeen kwam. De karakteristieke vorm van de woning zorgt ervoor dat zowel aan de straatzijde als de tuinzijde veel lengte gecreëerd wordt. Het gesloten, landelijke karakter van de woning wordt aan de straatzijde versterkt door een eigentijds ensemble dat refereert naar een oude stal entree. Deze  geslotenheid maakt aan de tuinzijde van de woning juist plaats voor veel glas, waardoor de interactie tussen binnen en buiten versterkt wordt.

Deze ruimtelijkheid is ook terug te zien in de plattegronden van de woning. Door een multifunctioneel blok voorzien van trap, keuken, berging en tv nis in het midden van de woning te plaatsen zijn alle ruimtes met elkaar verbonden. Deze functionaliteit vertaald zich ook naar de eerste verdieping en zolder, waarbij de overloop klein is en de ruimtes zo groot en praktisch mogelijk zijn gemaakt.

« of 3 »

Binnen het ontwerp van het atelier in de landelijke omgeving van Best is ervoor gekozen om deze op natuurlijke wijze te laten integreren met zijn omgeving. Dit wordt enerzijds gedaan door het terugbrengen van de herkenbare schuur typologie. Anderzijds wordt dit gevoel van integreren versterkt door de materiaalkeuzes die gemaakt zijn. De samenhang tussen de verschillende kleuren en materialen, zorgen ervoor dat de nieuwe schuur zichzelf onderscheidt in eenvoud. Verder is er gekozen om de maximaal toegestane bouwhoogte van 5m maximaal te benutten, waardoor het volume als zeer ruim ervaren zal worden.

De nieuwbouw zal op de huidige plek van de oude, verouderde schuur komen te staan. Deze schuur diende voornamelijk voor opslag. Voor de vernieuwde schuur hebben we ervoor gekozen om deze te voorzien van de nieuwste duurzaamheid eisen. Zo is het gebouw maximaal geïsoleerd en voorzien van een warmtepomp en zonnepanelen. Op deze manier is het gebouw dusdanig verduurzaamd dat het zelfvoorzienend is. Ook is ervoor gekozen om de houten wandpanelen/dakpanelen prefab te laten fabriceren in de fabriek, zodat men deze als een bouwpakket op locatie in elkaar kan zetten.

« of 2 »

Tijdens de grootschalige verbouwing van het woonhuis in Sint Oedenrode hebben we onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om de verschillende ruimtes anders te positioneren. Zo viel het op dat de woonkamer een relatief donkere ruimte was en de keuken de aansluiting naar de tuin miste. Verder was het belangrijk om de begane grond te voorzien van een grote slaapkamer/badkamer en een werkplek. Om de ruimtelijkheid van de woning te vergroten hebben we ervoor gekozen om het woongedeelte (woonkamer/keuken) zoveel mogelijk richting de tuin te verplaatsen. De overige ruimtes als de slaapkamer met badkamer en werkplek is aan de straatzijde geplaatst. Om dit te realiseren hebben we ervoor gekozen om de oriëntatie van de trap aan te passen, zodat de bovenverdieping beter ingedeeld wordt. Het eindresultaat levert een complete nieuwe beleving van de ruimtes op, waarbij het aantal m2 dat uitbouwt dient te worden minimaal is om zoveel mogelijk tuin over te houden.

« of 2 »

Het interieurontwerp voor de tussenwoning in Best kenmerkt zich in de eenzijdige kleur en materiaalcombinaties, die ervoor zorgen dat de woning erg prettig aanvoelt. De samenhang van deze neutrale kleuren refereert naar de hedendaagse Japandi stijl met een eigen toevoeging van organische ornamenten en duidelijke contrasten. Door deze krachtige sfeer geheel terug te laten komen in de woning, wordt de samenhang en ruimtelijkheid van de verschillende ruimtes versterkt. Binnen het ontwerp is ook de tuin verzien van een groene metamorfose door de hardheid van de tegels te vervangen voor (hoge) groene ornamenten, contrasterend wit grind en een ruime overkapping wat resulteert in een fijn stadstuintje.

« of 5 »

Het interieuradvies voor de woning in Best kenmerkt zich in de kleurrijke, natuurlijke materialen en texturen die samen tot een warm geheel komen. Deze samenhang versterkt de ruimtelijkheid van de open woonkeuken en geeft juist beslotenheid op de meer intieme plekken van het huis. Door een wisselend contrast aan te brengen in de kleur van de wanden en de vloer, komen de ruimtes op eigentijdse manier samen.

« of 2 »

Als uitgangspunt voor de verbouwing van de woning in Best hebben we ervoor gekozen om de woning te voorzien van een ruimtelijk gevoel. Hierbij hebben we ervoor gekozen om alle wanden in de woning (met uitzondering van de constructieve wanden) te verwijderen, waardoor geheel nieuwe ruimtes zijn ontstaan die met elkaar verbonden zijn. Door een centrale kern te voorzien van functies als de trap, het toilet en de interne berging wordt de omliggende leefruimte vergroot.

Ook hebben we de verbinding richting de tuin vergroot door de achtergevel te voorzien van grote, donkere puien. Door de bestaande uitbouw/serre te verwijderen is de transparante balans in de achtergevel beter verdeeld. Deze transparantie herhaalt zich op de eerste verdieping door het vernieuwde dak te voorzien van een grote dakkapellen met een landelijke uitstraling. Het landelijk beeld van de woning wordt versterkt door de overstekken van het dak en de toevoeging van het donkere hout aan de gevel.

« of 5 »

Voor de verbouwing van de woning in Oisterwijk hebben we door middel van studies gekeken hoe we de woning konden voorzien van een betere ruimtelijke benadering. De vraag vanuit de opdrachtgever was dan ook om de woning ruimer aan te laten voelen. Dit hebben we gecreëerd door het leefgedeelte meer richting de tuin te verplaatsen. De huidige serre is vervangen voor een ruime uitbouw waar een riante leefkeuken en speelhoek geplaatst zijn. Deze staan in direct contact met de vernieuwde woonkamer.

De uitbouw wordt vormgegeven door een duidelijk zichtbare eikenhout constructie met zwarte kozijnen. De ruimtelijkheid van de aanbouw wordt gecreëerd door het vele glas, waardoor de verbinding tussen binnen en buiten goed zichtbaar is. Ook is de hoogte van de uitbouw hoger dan gebruikelijk, waardoor het ruimtelijk gevoel versterkt wordt. Deze samenhang tussen de houtstructuur en de donkere kozijnen zorgen voor een contrasterend geheel met de witte woning.

« of 3 »

Voor het ontwerp van een Loft in het hartje van Strijp-S hebben we gezocht naar de mogelijkheid om zoveel mogelijk effectieve ruimte te creëren. Hierbij is de hoogte van het plafond (inclusief de betonbalken) een enorme eye-catcher, maar tevens ook een interessant vraagstuk hoe om te gaan met de beweegbaarheid wanneer er een extra verdieping geplaatst zou worden. Na een aantal studies is er besloten om de entresol op de vaststaande sanitaire ruimte te plaatsen, die plaatst biedt aan een werkplek en het slaapvertrek. De kledingkasten bevinden zich onder de entresol en vormen het verlengde van de sanitaire ruimte.

De entresol vormt door middel van het donkere staal en verdeling in het glas een duidelijke verbinding met de overige raampartijen van de woning. Deze industriële, chique look wordt versterkt door het toevoegen van stoere materialen als leer, hout en stijlvolle stoffering. Op deze manier ontstaat er een warme, stoere uitstraling dat zich volledig integreert met de eigentijdse sfeer dat Strijp-S kenmerkt.

« of 2 »
niet gewoon maar anders.
Sonseweg 6, 5681 BJ Best
info@ge-woonadvies.nl
Mario: 06 507 68 229  
Max: 06 235 13 293
COPYRIGHT © 2024 GE-WOON ONTWERPSTUDIO & INTERIEUR ADVIES 2021 Website door SlimSocial
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram