Door de bestaande schuur te vergroten en deze te voorzien van een nieuwe indeling, ontstaat er een toekomstgerichte ruimte die in eerste instantie plaats zal bieden aan het recent gerestaureerde familiepronkstuk. De ruimte is zo ingedeeld dat deze in de toekomst kan worden omgetoverd tot extra woonruimte, mantelzorgwoning of Airbnb.
Mede doordat de bestaande schuur onderdeel is van een traditionele, gerenoveerde langgevelboerderij uit 1880, is ervoor gekozen om deze verbinding te versterken en het gebouw op te laten gaan in zijn landelijke omgeving. Aan de hand van ruimtelijke studies is ervoor gekozen om de uitbreiding haaks te situeren (los) op de huidige schuur. Op deze manier ontstaat er een centraal hofje. Om de samenhang en het contrast tussen de twee bouwvolumes te vergroten is er een glazen passage ontworpen, zodat je het gevoel ervaart van twee verschillende werelden die samen lijken te komen.
Het nieuwe gedeelte van de schuur heeft een onderdanig volume gekregen door de afwijkende vorm en lengte van het dak. Hierdoor lijkt het nieuwe volume te zijn bedekt met een deken van riet. Op deze manier ontstaat er een duidelijke samenhang tussen de huidige schuur en het woonhuis en onderscheidt het gebouw zich in duidelijke minimalistische architectuur.
Het karakteristieke ontwerp van deze eigentijdse woning is de vertaling van de wens, waarbij de vraag werd gesteld of het mogelijk is om in een Vlaamse schuur te wonen. Deze vraag hebben we beantwoord door een transparante indeling te ontwerpen dat wordt omsloten door een speelse vorm van de gevels, waarbij de opvallende uiterlijke elementen als de rietenkap en gevelbekleding kenmerkende verwijzingen zijn richting een Vlaamse schuur.
De ruimtes zijn transparant ingedeeld en worden gevormd door een centraal gelegen blok dat o.a. voorzien is van de keuken, badkamer, toilet en berging. Dit blok omvat ook de trap naar de bovengelegen etage met 2 slaapkamers en een wasruimte. Tevens is hierbij een trap richting een verlaagd niveau gepositioneerd dat toegang geeft tot nog slaapkamer met badkamer en de sportkamer met aansluitend de technische ruimte.
De reden voor dit verlaagd niveau is ontstaan vanwege de eisen aan m2 die gesteld worden op locatie. Voor ons wat het van belang dat de Vlaamse schuur niet te hoog en te groot zou worden, waardoor het een bescheiden stempel op het perceel blijft. De hellingbaan voorzien van planten en trappen vormt zodoende een interessante passage dat een verbindingsstuk is tussen het woonhuis en de tuin. Hierdoor blijft het aanblik van de woning bescheiden en wordt versterkt door de kenmerkende verlaagde dakgrens van riet.
De zichtbare houten gebinten constructie draagt het deken van riet. Dit verlaagd deken van riet is in het ontwerp opgetild op de plekken waar dit benodigd was om de verbinding richting de tuin en het landschap te creëren. Deze wisselwerking van open en gesloten delen heeft uiteindelijk de speelse gevel gevormd.