Het karakteristieke ontwerp van deze eigentijdse woning is de vertaling van de wens, waarbij de vraag werd gesteld of het mogelijk is om in een Vlaamse schuur te wonen. Deze vraag hebben we beantwoord door een transparante indeling te ontwerpen dat wordt omsloten door een speelse vorm van de gevels, waarbij de opvallende uiterlijke elementen als de rietenkap en gevelbekleding kenmerkende verwijzingen zijn richting een Vlaamse schuur.
De ruimtes zijn transparant ingedeeld en worden gevormd door een centraal gelegen blok dat o.a. voorzien is van de keuken, badkamer, toilet en berging. Dit blok omvat ook de trap naar de bovengelegen etage met 2 slaapkamers en een wasruimte. Tevens is hierbij een trap richting een verlaagd niveau gepositioneerd dat toegang geeft tot nog slaapkamer met badkamer en de sportkamer met aansluitend de technische ruimte.
De reden voor dit verlaagd niveau is ontstaan vanwege de eisen aan m2 die gesteld worden op locatie. Voor ons wat het van belang dat de Vlaamse schuur niet te hoog en te groot zou worden, waardoor het een bescheiden stempel op het perceel blijft. De hellingbaan voorzien van planten en trappen vormt zodoende een interessante passage dat een verbindingsstuk is tussen het woonhuis en de tuin. Hierdoor blijft het aanblik van de woning bescheiden en wordt versterkt door de kenmerkende verlaagde dakgrens van riet.
De zichtbare houten gebinten constructie draagt het deken van riet. Dit verlaagd deken van riet is in het ontwerp opgetild op de plekken waar dit benodigd was om de verbinding richting de tuin en het landschap te creëren. Deze wisselwerking van open en gesloten delen heeft uiteindelijk de speelse gevel gevormd.
Binnen de grootschalige transformatie van een karakteristiek agrarisch bedrijf in Denemarken, hebben we onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om binnen de bestaande typologie van het boerenbedrijf verschillende nieuwe functies te plaatsen om de interactie en transparantie richting de omgeving te vergroten. Dit hebben we onder meer gedaan door verschillende appartementen te ontwerpen, een opstel plaats voor kampeerders te realiseren en een plan gemaakt voor de aanleg van een grote recreatievijver midden in de natuurlijke omgeving.
Door de samen geklonterde bebouwing deels te verwijderen, ontstaat er een transparante binnenplaats dat dienst zal gaan doen als centraal punt van het perceel. De schuur die zodoende los komt hebben we getransformeerd tot appartement met gezamenlijke ruime overkapping. Door repeterende boog sparingen in de gevels te maken ontstaat er een rustig, tijdloze impressie van de oude schuur waarbij de typologie en de constructie behouden blijven. Op deze manier opent het gebouw zich aan de ene kant richting de centrale binnenplaats en aan de andere kant richting de natuurlijke omgeving.
Ook hebben we de grote loods opgedeeld en deze voorzien van een maisonnette appartement met garage. Ook bij het ontwerp van de maisonnette hebben we gekeken om de aansluiting met het binnenhof te zoeken door een grote glazen pui aan de voorzijde te plaatsen. Deze zorgt, tezamen met de overige puien bij het terras voor de benodigde zichtlijnen richting het natuurlijk landschap.
De nieuwbouw woning in Haaren kenmerkt zich door zijn robuuste voetprint, maar tevens landelijke charme waarmee het zich verweeft met het omliggende landschap. De woning is een knipoog naar de oorspronkelijke woning dat qua vorm en materiaalgebruik overeen kwam. De karakteristieke vorm van de woning zorgt ervoor dat zowel aan de straatzijde als de tuinzijde veel lengte gecreëerd wordt. Het gesloten, landelijke karakter van de woning wordt aan de straatzijde versterkt door een eigentijds ensemble dat refereert naar een oude stal entree. Deze geslotenheid maakt aan de tuinzijde van de woning juist plaats voor veel glas, waardoor de interactie tussen binnen en buiten versterkt wordt.
Deze ruimtelijkheid is ook terug te zien in de plattegronden van de woning. Door een multifunctioneel blok voorzien van trap, keuken, berging en tv nis in het midden van de woning te plaatsen zijn alle ruimtes met elkaar verbonden. Deze functionaliteit vertaald zich ook naar de eerste verdieping en zolder, waarbij de overloop klein is en de ruimtes zo groot en praktisch mogelijk zijn gemaakt.
Als uitgangspunt voor de verbouwing van de woning in Best hebben we ervoor gekozen om de woning te voorzien van een ruimtelijk gevoel. Hierbij hebben we ervoor gekozen om alle wanden in de woning (met uitzondering van de constructieve wanden) te verwijderen, waardoor geheel nieuwe ruimtes zijn ontstaan die met elkaar verbonden zijn. Door een centrale kern te voorzien van functies als de trap, het toilet en de interne berging wordt de omliggende leefruimte vergroot.
Ook hebben we de verbinding richting de tuin vergroot door de achtergevel te voorzien van grote, donkere puien. Door de bestaande uitbouw/serre te verwijderen is de transparante balans in de achtergevel beter verdeeld. Deze transparantie herhaalt zich op de eerste verdieping door het vernieuwde dak te voorzien van een grote dakkapellen met een landelijke uitstraling. Het landelijk beeld van de woning wordt versterkt door de overstekken van het dak en de toevoeging van het donkere hout aan de gevel.
Voor de verbouwing van de woning in Oisterwijk hebben we door middel van studies gekeken hoe we de woning konden voorzien van een betere ruimtelijke benadering. De vraag vanuit de opdrachtgever was dan ook om de woning ruimer aan te laten voelen. Dit hebben we gecreëerd door het leefgedeelte meer richting de tuin te verplaatsen. De huidige serre is vervangen voor een ruime uitbouw waar een riante leefkeuken en speelhoek geplaatst zijn. Deze staan in direct contact met de vernieuwde woonkamer.
De uitbouw wordt vormgegeven door een duidelijk zichtbare eikenhout constructie met zwarte kozijnen. De ruimtelijkheid van de aanbouw wordt gecreëerd door het vele glas, waardoor de verbinding tussen binnen en buiten goed zichtbaar is. Ook is de hoogte van de uitbouw hoger dan gebruikelijk, waardoor het ruimtelijk gevoel versterkt wordt. Deze samenhang tussen de houtstructuur en de donkere kozijnen zorgen voor een contrasterend geheel met de witte woning.
Door de bestaande schuur te vergroten en deze te voorzien van een nieuwe indeling, ontstaat er een toekomstgerichte ruimte die in eerste instantie plaats zal bieden aan het recent gerestaureerde familiepronkstuk. De ruimte is zo ingedeeld dat deze in de toekomst kan worden omgetoverd tot extra woonruimte, mantelzorgwoning of Airbnb.
Mede doordat de bestaande schuur onderdeel is van een traditionele, gerenoveerde langgevelboerderij uit 1880, is ervoor gekozen om deze verbinding te versterken en het gebouw op te laten gaan in zijn landelijke omgeving. Aan de hand van ruimtelijke studies is ervoor gekozen om de uitbreiding haaks te situeren (los) op de huidige schuur. Op deze manier ontstaat er een centraal hofje. Om de samenhang en het contrast tussen de twee bouwvolumes te vergroten is er een glazen passage ontworpen, zodat je het gevoel ervaart van twee verschillende werelden die samen lijken te komen.
Het nieuwe gedeelte van de schuur heeft een onderdanig volume gekregen door de afwijkende vorm en lengte van het dak. Hierdoor lijkt het nieuwe volume te zijn bedekt met een deken van riet. Op deze manier ontstaat er een duidelijke samenhang tussen de huidige schuur en het woonhuis en onderscheidt het gebouw zich in duidelijke minimalistische architectuur.
Bij de transformatie van het woonhuis in Best zijn we uitgegaan van het principe om de twee zuivere woning vormen weer met elkaar te laten versmelten. De twee woning vormen worden in de bestaande toestand verbonden met een bakstenen volume, waardoor er een gemis in contrasten ontstaat om de woning een duidelijke stempel op het perceel te geven.
Door een transparante verbinding te maken tussen de twee originele woningblokken, is de eenheid van de woning versterkt. Samen met de toevoeging van landelijke elementen in de gevel (donkere plint & luiken), het openstellen van donkere binnenruimtes en het toevoegen van een stijlvol interieur is de woning omgetoverd tot een landelijk geheel dat volledig opgaat in zijn omgeving.
Deze transparante verbinding zorgt enerzijds voor het benodigde contrast en anderzijds voor de samenhang van de woning. Het zorgt er tevens voor dat de verstopte stukken perceel aan de achterzijde van de woning weer verbonden worden met de rest van de tuin. Door het feit dat het gebouw niet hoger kon worden vanwege de complexiteit van het bestaande dak is er naar oplossingen gezocht om de glazen verbinding nog ruimtelijker te laten ogen. Dit is gedaan door glas op glas verbindingen op de hoeken te maken en het glas tevens hoger dan het plafond te laten lopen, waardoor het dunne kozijn amper in het zicht is.
Tijdens de verbouwing van het monumentale pand in Esch is er specifiek gekozen om het karakter van de woning te waarborgen. Om een transparante leefruimte te creëren is ervoor gekozen om de verschillende ruimtes met elkaar te verbinden. Deze ruimtes vormen een samenhang van verschillende impressies richting de opengestelde tuin. Dit wordt versterkt door de karakteristieke, functieloze aanbouw te transformeren naar een open keuken. Hierdoor is het huidige toilet naar de hal bij de voordeur geplaatst.
De vernieuwde aanbouw is opnieuw geïsoleerd en omkleed met donkere horizontale houten gevelbekleding, waardoor er een duidelijk contrast ontstaat tussen het originele monumentale pand en het bijgebouw.