Door de bestaande schuur te vergroten en deze te voorzien van een nieuwe indeling, ontstaat er een toekomstgerichte ruimte die in eerste instantie plaats zal bieden aan het recent gerestaureerde familiepronkstuk. De ruimte is zo ingedeeld dat deze in de toekomst kan worden omgetoverd tot extra woonruimte, mantelzorgwoning of Airbnb.

Mede doordat de bestaande schuur onderdeel is van een traditionele, gerenoveerde langgevelboerderij uit 1880, is ervoor gekozen om deze verbinding te versterken en het gebouw op te laten gaan in zijn landelijke omgeving. Aan de hand van ruimtelijke studies is ervoor gekozen om de uitbreiding haaks te situeren (los) op de huidige schuur. Op deze manier ontstaat er een centraal hofje. Om de samenhang en het contrast tussen de twee bouwvolumes te vergroten is er een glazen passage ontworpen, zodat je het gevoel ervaart van twee verschillende werelden die samen lijken te komen.

Het nieuwe gedeelte van de schuur heeft een onderdanig volume gekregen door de afwijkende vorm en lengte van het dak. Hierdoor lijkt het nieuwe volume te zijn bedekt met een deken van riet. Op deze manier ontstaat er een duidelijke samenhang tussen de huidige schuur en het woonhuis en onderscheidt het gebouw zich in duidelijke minimalistische architectuur.

« 1 of 5 »

Bij de transformatie  van het woonhuis in Best zijn we uitgegaan van het principe om de twee zuivere woning vormen weer met elkaar te laten versmelten.  De twee woning vormen worden in de bestaande toestand verbonden met een bakstenen volume, waardoor er een gemis in contrasten ontstaat om de woning een duidelijke stempel op het perceel te geven. 

Door een transparante verbinding te maken tussen de twee originele woningblokken, is de eenheid van de woning versterkt. Samen met de toevoeging van landelijke elementen in de gevel (donkere plint & luiken), het openstellen van donkere binnenruimtes en het toevoegen van een stijlvol interieur is de woning omgetoverd tot een landelijk geheel dat volledig opgaat in zijn omgeving.

Deze transparante verbinding zorgt enerzijds voor het benodigde contrast en anderzijds voor de samenhang van de woning. Het zorgt er tevens voor dat de verstopte stukken perceel aan de achterzijde van de woning weer verbonden worden met de rest van de tuin. Door het feit dat het gebouw niet hoger kon worden vanwege de complexiteit van het bestaande dak is er naar oplossingen gezocht om de glazen verbinding nog ruimtelijker te laten ogen. Dit is gedaan door glas op glas verbindingen op de hoeken te maken en het glas tevens hoger dan het plafond te laten lopen, waardoor het dunne kozijn amper in het zicht is.

Tijdens de verbouwing van het monumentale pand in Esch is er specifiek gekozen om het karakter van de woning te waarborgen. Om een transparante leefruimte te creëren is ervoor gekozen om de verschillende ruimtes met elkaar te verbinden. Deze ruimtes vormen een samenhang van verschillende impressies richting de opengestelde tuin. Dit wordt versterkt door de karakteristieke, functieloze aanbouw te transformeren naar een open keuken. Hierdoor is het huidige toilet naar de hal bij de voordeur geplaatst.

De vernieuwde aanbouw is opnieuw geïsoleerd en omkleed met donkere horizontale houten gevelbekleding, waardoor er een duidelijk contrast ontstaat tussen het originele monumentale pand en het bijgebouw.

« 1 of 6 »
niet gewoon maar anders.
Sonseweg 6, 5681 BJ Best
info@ge-woonadvies.nl
Mario: 06 507 68 229  
Max: 06 235 13 293
LID VAN
SOCIAL MEDIA
COPYRIGHT © 2021 GE-WOON ONTWERPSTUDIO & INTERIEUR ADVIES 2021 Website door SlimSocial
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram