Voor de verbouwing van de woning in Oisterwijk hebben we door middel van studies gekeken hoe we de woning konden voorzien van een betere ruimtelijke benadering. De vraag vanuit de opdrachtgever was dan ook om de woning ruimer aan te laten voelen. Dit hebben we gecreëerd door het leefgedeelte meer richting de tuin te verplaatsen. De huidige serre is vervangen voor een ruime uitbouw waar een riante leefkeuken en speelhoek geplaatst zijn. Deze staan in direct contact met de vernieuwde woonkamer.

De uitbouw wordt vormgegeven door een duidelijk zichtbare eikenhout constructie met zwarte kozijnen. De ruimtelijkheid van de aanbouw wordt gecreëerd door het vele glas, waardoor de verbinding tussen binnen en buiten goed zichtbaar is. Ook is de hoogte van de uitbouw hoger dan gebruikelijk, waardoor het ruimtelijk gevoel versterkt wordt. Deze samenhang tussen de houtstructuur en de donkere kozijnen zorgen voor een contrasterend geheel met de witte woning.

« 1 of 3 »

Voor het ontwerp van de buitenruimte met berging is ervoor gekozen om deze zo minimalistisch mogelijk te laten integreren met het groene perceel. Aangezien de huidige woning een monumentaal pand betreft is ervoor gekozen om het ontwerp zo slank en transparant mogelijk te maken, zodat de waarde van het monumentaal pand behouden blijft. Dit wordt versterkt door de lange lijn van het dak richting de tuin en het ritme van de dragende kolommen. Door de berging kleiner te maken dan de overkapping en deze uit te voeren in een natuurlijk materiaal vormt het een simpele eenheid met de overkapping. Verder is er ruimte gegeven aan het groen om geleidelijk langs de kolommen van de buitenruimte omhoog te groeien.

« 1 of 3 »

Binnen het ontwerp van het atelier in de landelijke omgeving van Best is ervoor gekozen om deze op natuurlijke wijze te laten integreren met zijn omgeving. Dit wordt enerzijds gedaan door het terugbrengen van de herkenbare schuur typologie. Anderzijds wordt dit gevoel van integreren versterkt door de materiaalkeuzes die gemaakt zijn. De samenhang tussen de verschillende kleuren en materialen, zorgen ervoor dat de nieuwe schuur zichzelf onderscheidt in eenvoud. Verder is er gekozen om de maximaal toegestane bouwhoogte van 5m maximaal te benutten, waardoor het volume als zeer ruim ervaren zal worden.

De nieuwbouw zal op de huidige plek van de oude, verouderde schuur komen te staan. Deze schuur diende voornamelijk voor opslag. Voor de vernieuwde schuur hebben we ervoor gekozen om deze te voorzien van de nieuwste duurzaamheid eisen. Zo is het gebouw maximaal geïsoleerd en voorzien van een warmtepomp en zonnepanelen. Op deze manier is het gebouw dusdanig verduurzaamd dat het zelfvoorzienend is. Ook is ervoor gekozen om de houten wandpanelen/dakpanelen prefab te laten fabriceren in de fabriek, zodat men deze als een bouwpakket op locatie in elkaar kan zetten.

« 1 of 2 »

Door de bestaande schuur te vergroten en deze te voorzien van een nieuwe indeling, ontstaat er een toekomstgerichte ruimte die in eerste instantie plaats zal bieden aan het recent gerestaureerde familiepronkstuk. De ruimte is zo ingedeeld dat deze in de toekomst kan worden omgetoverd tot extra woonruimte, mantelzorgwoning of Airbnb.

Mede doordat de bestaande schuur onderdeel is van een traditionele, gerenoveerde langgevelboerderij uit 1880, is ervoor gekozen om deze verbinding te versterken en het gebouw op te laten gaan in zijn landelijke omgeving. Aan de hand van ruimtelijke studies is ervoor gekozen om de uitbreiding haaks te situeren (los) op de huidige schuur. Op deze manier ontstaat er een centraal hofje. Om de samenhang en het contrast tussen de twee bouwvolumes te vergroten is er een glazen passage ontworpen, zodat je het gevoel ervaart van twee verschillende werelden die samen lijken te komen.

Het nieuwe gedeelte van de schuur heeft een onderdanig volume gekregen door de afwijkende vorm en lengte van het dak. Hierdoor lijkt het nieuwe volume te zijn bedekt met een deken van riet. Op deze manier ontstaat er een duidelijke samenhang tussen de huidige schuur en het woonhuis en onderscheidt het gebouw zich in duidelijke minimalistische architectuur.

« 1 of 7 »

Bij de transformatie  van het woonhuis in Best zijn we uitgegaan van het principe om de twee zuivere woning vormen weer met elkaar te laten versmelten.  De twee woning vormen worden in de bestaande toestand verbonden met een bakstenen volume, waardoor er een gemis in contrasten ontstaat om de woning een duidelijke stempel op het perceel te geven. 

Door een transparante verbinding te maken tussen de twee originele woningblokken, is de eenheid van de woning versterkt. Samen met de toevoeging van landelijke elementen in de gevel (donkere plint & luiken), het openstellen van donkere binnenruimtes en het toevoegen van een stijlvol interieur is de woning omgetoverd tot een landelijk geheel dat volledig opgaat in zijn omgeving.

Deze transparante verbinding zorgt enerzijds voor het benodigde contrast en anderzijds voor de samenhang van de woning. Het zorgt er tevens voor dat de verstopte stukken perceel aan de achterzijde van de woning weer verbonden worden met de rest van de tuin. Door het feit dat het gebouw niet hoger kon worden vanwege de complexiteit van het bestaande dak is er naar oplossingen gezocht om de glazen verbinding nog ruimtelijker te laten ogen. Dit is gedaan door glas op glas verbindingen op de hoeken te maken en het glas tevens hoger dan het plafond te laten lopen, waardoor het dunne kozijn amper in het zicht is.

Bij de verbouwing van het woonhuis in Middelbeers was het belangrijk om licht en openheid te creëren. De verschillende ruimtes zorgden voor een opgesloten gevoel dat werd versterkt door het feit dat daglicht amper de woning kon betreden. Hierdoor is er gekozen voor een vernieuwde opzet waarbij de keuken is gesitueerd tbv het zonlicht in de ochtend en de woonkamer/eetkamer een relatie vormt met het zonlicht in de middag/avond. De begane grond bevat tevens de badkamer om zo een extra slaapkamer te realiseren op de bovenverdieping.

De woning is voorzien van een aanbouw dat door het vele glas een directe verbinding vormt met de tuin. Doordat de gevel zich kenmerkte door de vele reparaties in het metselwerk is ervoor gekozen om het gehele buitenblad te vervangen. Hierdoor gaat de aanbouw op in de bestaande woning en wordt de mix aan metselwerk niet vergroot. Deze keuze is ook gebaseerd op het feit dat de woning slecht tot niet geïsoleerd was. Het nieuwe metselwerk komt overeen met het origineel en sluit daarom goed aan bij de buren.

Om de nadruk nog meer op de woning te leggen is ervoor kozen om de schuur een donkere kleur te geven. Door dit contrast ontstaat er een samenhang tussen de schuur en de woning.

« 1 of 4 »

Tijdens de verbouwing van het monumentale pand in Esch is er specifiek gekozen om het karakter van de woning te waarborgen. Om een transparante leefruimte te creëren is ervoor gekozen om de verschillende ruimtes met elkaar te verbinden. Deze ruimtes vormen een samenhang van verschillende impressies richting de opengestelde tuin. Dit wordt versterkt door de karakteristieke, functieloze aanbouw te transformeren naar een open keuken. Hierdoor is het huidige toilet naar de hal bij de voordeur geplaatst.

De vernieuwde aanbouw is opnieuw geïsoleerd en omkleed met donkere horizontale houten gevelbekleding, waardoor er een duidelijk contrast ontstaat tussen het originele monumentale pand en het bijgebouw.

« 1 of 6 »

Binnen de verbouwing van het woonhuis in Best is onderzocht hoe we de keuken op een dusdanige manier konden vergroten, zodat deze beter aansloot bij de tuin. Ook was het van belang om de verbinding vanuit de keuken naar de voordeur te zoeken en dat er genoeg daglichttoegreding zou zijn. 

Binnen het ontwerp is ervoor gekozen om een contrast in materialen te creëren tussen de nieuwe aanbouw en het woonhuis. Op deze manier voelt de aanbouw aan als een houten doosje dat direct in het bestaande is geschoven. Doordat we de verticale belijning van het hout in de gevel niet wilde verstoren door een regenpijp die naar beneden loopt is ervoor gekozen om deze dan ook te verstoppen binnen het wandpakket. 

Het natuurlijke aanzicht van het hout is vertaald naar een landelijke ontwerp van de keuken waarbij strakke elementen zijn toegevoegd.

« 1 of 3 »
niet gewoon maar anders.
Sonseweg 6, 5681 BJ Best
info@ge-woonadvies.nl
Mario: 06 507 68 229  
Max: 06 235 13 293
LID VAN
SOCIAL MEDIA
COPYRIGHT © 2022 GE-WOON ONTWERPSTUDIO & INTERIEUR ADVIES 2021 Website door SlimSocial
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram